Bart Van Acker

munten expert
Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in het schatten, kopen en verkopen van verzamelobjecten. Toen ik op mijn tiende een pakje postzegels vond in een oude kast was ik meteen verkocht voor de hobby van het postzegelverzamelen. Eerst alleen als verzamelaar, maar gaandeweg maakte ik er meer en meer een professionele activiteit van.

Contacteer me

muntenveiling.be

bart@muntenveiling.be

0486 645 305

Top

Waarde van muntenverzameling

muntenveiling.beWaarde van muntenverzameling

Wat is de waarde van mijn muntenverzameling?

Verrassingen zijn uitzonderlijk, als het echt om een bijzondere collectie gaat, dan is/was dit geweten door de verzamelaar. Niettegenstaande heb ik in mijn carrière al aanzienlijke bedragen (vijf nullen) uitbetaald aan families wat bewijst dat verzamelingen effectief heel wat waarde kunnen hebben.
Als men de geruchten mag geloven dan zouden basisverzamelingen geen waarde meer hebben bij gebrek aan verzamelaars. Dat klopt helemaal niet!
De waarde van een muntenverzameling blijft. Je kan er andere verzamelaars een plezier mee doen. Gooi een collectie waar een verzamelaar jaren aan heeft gewerkt niet zomaar weg.
En er zijn bovendien nog altijd verzamelaars. Verzamelaars worden er niet jonger op, maar blijft wel lekker verzamelen en kopen, wat belangrijk is voor een goede prijs voor uw verzameling. Momenteel schat men het aantal verzamelaars in België op 25.000, op basis van abonnees tijdschriften, oplage van de catalogus, oplage van de recente uitgiften bij de Munt, euromuntenverzamelaars,…

 

Gevorderde collecties verkopen vrij vlot, voor een basiscollecties krijg je minder goede prijzen.

 

Cataloguswaarde tegenover werkelijke waarde.
De cataloguswaarde is bij de verkoop van verzamelingen meestal geen doorslaggevende factor. Verzamelingen gaan van de hand ver boven de cataloguswaarde en het omgekeerde geldt ook. Je moet een catalogus zien als een leidraad bij het kopen en ruilen, een hulpmiddel van de handelaars voor de verzamelaars.
Het verschil in kwaliteit speelt ook een rol: momenteel betaalt men mooie bedragen voor heel goeie kwaliteit. De kopers worden schaarser en ze worden steeds kieskeuriger. Maar bij mooi materiaal kan je rekenen op topprijzen! Bespaar uzelf de tijd en een teleurstelling en ren niet om een nieuwe catalogus om een verzameling op te tellen.

 

Vraag en aanbod
Los van de waarde van het metaal en de kwaliteit van de munt spelen nog andere factoren mee. Zoals in alle domeinen is ook in de wereld van de munten ‘vraag en aanbod’ koning. Zelfs al is een munt zeldzaam, in uitstekende kwaliteit, als er onder de verzamelaars weinig interesse is, dan kan de munt heel moeilijk veel geld opleveren. Zeldzaamheid wordt in die context een relatief begrip.

 

Schattingen voor de verzekering brengen nog een belangrijke vraag in het spel: verzekert u de waarde van de collectie of de vervangingswaarde? Een wereld van verschil! Bij de vervangingswaarde neemt men ook de aankoopkost, het materiaal, de werkuren, enz. in rekening.
Laat een vrijblijvend gesprek hier duidelijkheid over brengen.

 

Gouden munten zijn een bijzonder geval. Hier kan de waarde nog een stuk boven de metaalwaarde liggen en dat kan wel eens oplopen! Laat deze munten dus altijd goed nakijken.

 

De gangbare munten werden niet apart geprijsd, omdat het bij wet verboden is deze munten te verhandelen tegen een prijs die hoger ligt dan de nominale waarde. (belangrijk bij bv. Euromunten)
Dit sluit echter niet uit dat veel verzamelaars uit eigen initiatief aanbieden.

 

Ga ook een kijkje nemen bij de vaak gestelde vragen op deze site!

Bekijk zeker ook even de vaakgestelde vragen op deze site!