Bart Van Acker

munten expert
Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in het schatten, kopen en verkopen van verzamelobjecten. Toen ik op mijn tiende een pakje postzegels vond in een oude kast was ik meteen verkocht voor de hobby van het postzegelverzamelen. Eerst alleen als verzamelaar, maar gaandeweg maakte ik er meer en meer een professionele activiteit van.

Contacteer me

muntenveiling.be

bart@muntenveiling.be

0486 645 305

Top

Kwaliteitsaanduidingen munten

muntenveiling.beVaakgestelde vragenKwaliteitsaanduidingen munten

Kwaliteitsaanduidingen van munten

De kwaliteitsaanduidingen van munten slaan vooral op:

STAAT VAN BEWARING.

ETATS DE CONSERVATION.

ERHALTUNGSGRADE.   

DEGREE OF CONSERVATION.

 

QP (gepolijste stempel) = Flan Bruni = PP = PROOF

FDC (stempelglans)= FDC = STGL = UNC

Pr (prachtig) = SUP = VORZ = EF

Z.Fr (zeer fraai) = TTB = SS = VF

Fr (fraai) = TB = S =  F

 

Een kleine toelichting aangaande de kwaliteit der munten : *

  • Een munt in kwaliteit ” PROOF” (de hoogste graad) zie ” Gepolijste stempel ” .
  • Een munt in kwaliteit “FDC” (=  fleur  de coin  of  stempelglans)  is zo volmaakt dat, zelfs met een vergrootglas, geen gebreken kunnen vastgesteld worder
  • Een munt in kwaliteit ” Pr” (= Prachtig) vertoont nauwelijks zichtbare gebreken, bijna niet te zien met het blote oog, wel goed te zien met het vergrootglas
  • Een munt in kwaliteit “Z. Fr” (= Zeer fraai) vertoont lichte sporen van omloop, en is een beetje afgesleten; de rand is niet meer zo scherp als in kwaliteit ” Pr” .
  • Een munt in kwaliteit ” Fr” (= Fraai) is veel in  omloop geweest;  zij heeft veel slijtage, maar de tekst alsmede de waardeaanduiding  blijven nog goed zichtbaar Gezien de slechte staat van bewaring wordt een dergelijke munt weinig verzameld.

 

Een munt stuk dat erge beschadigingen vertoont (zoals inkervingen of stoten op de rand, of krassen op het vlak) daalt automatisch met minstens een kwaliteitstrap !!!

Voorbeeld: een munt die normaal kwaliteit ” Pr” zou hebben, maar waarvan de rand (door bij voorbeeld te vallen) een flinke deuk vertoont, is slechts kwaliteit “Z. Fr” waard.

 

Nog 2 belangrijke opmerkingen over kwaliteit :

  • Een opgepoetste munt (met koperpoets of zilverpoets) is  ook  iets min der waard ! Het beste is Uw munten niet te reinigen; indien U ze toch wenst te kuisen, vraag dan eerst raad aan een ervaren numismaat
  • Let ook op: een blinkende munt is daarom geen munt in kwaliteit “FDC” of “Pr” !